Gæst Hos Fascismen

Det fri Aktuelt 18. september 1988, s. 4.

Fremskridtspartiets leder Pia Kjærsgaard og en række andre fremtrædende danskere har forbindelse til verdensorganisationen på det yderste højrefløj     Klik for at se originalen!

Af Peter Kramer

En stribe højtstående danske politikere har været æresgæster hos en international organisation – med hovedkvarter på Taiwan – der af eksperter tillægges ansvaret for for en stor del af af den fascistiske og ultrakonservative bølge i de seneste 20 år. Medlemmer af organisationen er under mistanke for at stå bag terroraktioner verden over – blandt andet det blodige attentat på Bolognas banegård i august 1980.

Organisationen hedder ”World Anti Communist League” WACL. Den finansieres af bl.a. Paraguays diktator Alfredo Stroessner, og den har dybe rødder tilbage til til kredse omkring Hitlers yndlingssoldat Otto Skorzeny. Og den marcherer fortsat. 

Pia På Taiwan

For to måneder siden deltog Fremskridtspartiets leder Pia Kjærsgaard sammen med sin mand i en WACL-kongres i Taiwan-hovedstaden Taipei.

Inviteret og betalt af WACL.

”Det er en verdensomspændende organisation, der klart har til formål at bekæmpe kommunismen verden over. Dette gode formål giver jeg naturligvis min fulde støtte, og jeg havde da således lejlighed til at holde en tale under kongressen for en indbudt kreds” beretter Pia Kjærsgaard i partiets blad ”Fremskridt” om besøget.

Hun er langt fra den eneste danske politiker, der direkte eller indirekte støtter WACL, som det vil fremgå af vedstående artikel. 

Yderst til højre

Formanden for den danske afdeling af det anti-kommunistiske broderskab er Erik Dissing. Han fortæller om forening til det fri Aktuelt:

”Ja, vi er nok, hvad man vil kalde det yderste højrefløj. Vi er i hvert tilfælde så langt fra kommunismen, som overhovedet kan komme. Men jeg må kraftigt bestride, at vi har sammenhæng med nazistiske eller nynazistiske kredse. Nazisme er racisme, og racisme vil vi ikke have noget med at gøre”, siger Erik Dissing.

- Men Hitlers yndlingssoldat Otto Skorzeny var dog med i WACL?

”Ja, men jeg ved ikke, hvor meget han var nazist. Han var en fantastisk dygtig soldat og stod jo bl.a. for den utrolige bedrift at befri Mussolini”.

- Paraguays diktator Alfred Stroessner er med til at finasiere WACL?

”Ja. Og det har vi intet imod. Sandheden er, at Paraguay nærmest er luksuriøst i forhold til de fleste andre lande i den 3. Verden.”

- Hvad med Chile?

”Hvis man ser bort fra alle flosklerne, så er det en kendsgerning, at general Pinochet har været en lykke for Chile”, siger Erik Dissing.

200 medlemmer

WACL´s danske afdeling tæller ca. 200 medlemmer. Den har ingen udadvendt aktivitet, men vedstår sig gerne, at ”sagen” fremmes gennem lobby-arbejde overfor danske politikere og meningsdannere.

WACL-afdelingen opfordrer til og organiserer rejser for udvalgte danskere til Taiwan med hovedkvarteret for WACL. Udover Taiwan har organisationen et generalsekretariat placeret i Sydkoreas hovedstad Seoul.

”Vi har en tæt kontakt til 10-12 danske politikere på det, man normalt kalder højrefløjen i dansk politik. Men vi har da også haft kontakt til et socialdemokratisk medlem af Folketinget.” 

Et sammenrend

WACL får følgende beskrivelse i bogen ”Fascismens internationale net i dag”, skrevet af journalisterne Henrik Krüger og Niels Levinsen:

”WACL er et sammenrend af tyske nazister, vesteuropæiske fascister, østeuropæiske eksil- nationalister, asiatiske nationalister, amerikanske højre-radikale, multinationale koncerner, militærfolk og efterretningsagenter”.

- Vidste du det Pia Kjærsgaard?

”Det interesseret mig ikke hvad, hvad nogle tilfældige journalister mener”.

- Men…

Pia Kjærsgaard har ingen lyst til at diskutere besøget hos WACL med Det fri Aktuelt. Men fortæller begejstret om turen i Fremskridtspartiets blad Fremskridt

”Ærligt talt, Jeg tror ikke denne samtale fører til noget. Vi slutter her. Farvel!”

Sådan lød Pia Kjærsgaards kommentar til Det fri Aktuelt.

I det to uger gamle nummer af partibladet ”Fremskridt” fortæller hun dog gladeligt om besøget på Taiwan og mødet med WACL.

”Jeg vil personligt arbejde aktivt på, at vore forbindelser til Taiwan bliver knyttet tættere sammen” skriver hun.

Og meddeler i øvrigt, at hun i september måned skal have et nyt møde med repræsentanter for WACL.

Borgmester Hans Thustrup Hansen er i øjeblikket bortrejst, men hans besøg på Taiwan og møde med WACL får følgende beskrivelse i organisationens blad ”Asian Outlook”:

”Hans Thustrup Hansen, viceformand for det danske konservative folkeparti og borgmester i København, og Mrs. Hansen ankom til Taipei den 20. november.

  Dr. Ku Cheng-Kang, æresformand for WACL, modtog dem i WACL´s hovedkvarter den 26. november med det formål at styrke venskabet mellem Taiwan og Danmark og for at styrke udvekslingen af anti-kommunistiske erfaringer”.

Det Fri Aktuelt forelagde ligeledes Agneta Laustsens sekretær ønsket om et interview med ministeren. Med klar oplysning om at om, at emnet var hendes rejse til Taiwan og omtalen af besøget i WACL´s nyhedsmagasin.

Men interviewet blev aldrig til noget.

For to uger siden sluttede WACL sin seneste verdenskongres. Den blev holdt i Geneve, og for kun tre dage siden var organisationens internationale sekretær, med ansvar for bl.a. Danmark, George Lou, på rutinebesøg i Danmark.

Gæst hos Fascismen
Blandet skare
Taiwan ser rødt
Gif-file
Fascismens kendetegn
Afsender

Tilbage til start

12. november 2001

Til toppen af siden